Upper crosse syndrome

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Upper-crossed syndrome (UCS) kallas också för proximalt eller axelbandsöverkorsat syndrom, ”iHunch” (från böjd över bärbara datorer, smartphones eller surfplattor), E.T. siluett (ja, en rymd gubbe) eller helt enkelt ”min axel och nacke gör ont, gör något”-syndrom 😉

När musklerna i dina axlar, nacke och bröst är ur balans – vissa för svaga och andra för strama, orsakar det smärta i hela överkroppen.

I sidovyn av överkroppen verkar dessa muskler gruppera sig i form av ett X, vilket har lett till namnet på tillståndet.

Nuförtiden lider de flesta av ett sådant tillstånd i större eller mindre grad. Tonåringar lutar sig helt enkelt för att se coola ut, men… Vem har inte en smartphone idag? Det börjar tidigt. Småbarn böjer sig över tabletter. Alla böjer sig över något, oavsett om det är en bok, en datorn eller en mobil.

Symtom på Upper-cross syndrom:

  • Växlar ofta när du sitter, använder datorn eller tittar på TV‌
  • Svårigheter att köra på grund av muskelspänning eller smärta‌
  • Smärta i nedre delen av ryggen
  • Ömhet runt skulderbladen‌
  • Spända eller smärtsamma nackmuskler.
  • Huvudvärk
  • Stel käke och smärta i TMJ-leden
  • Smärta i armar, händer
  • Domningar i händerna

Massageterapi kombinerat med adekvata övningar och medvetet tillämpade förändringar av livsstilen är en bra och effektiv lösning för detta tillstånd. Tveka inte och boka din tid hos mig för undersökning och behandling. De flesta känner resultatet redan efter första behandlingen, men få behandlingar rekommenderas oftast för att upprätthålla effekterna och påverka den somatiska tendensen i ditt muskelspänningsmönster.